Karta BiH

Center map

Bosna i Hercegovina je zemlja u jugoistočnoj Evropi, koja se nalazi na Balkanskom poluostrvu.

Zemlja je gotovo bez izlaza na more – ima usku obalu na Jadranskom moru, dugačku oko 20 kilometara, koja okružuje grad Neum. Na sjeveru, zapadu i jugu graniči s Hrvatskom; Srbija na istoku; i Crna Gora na jugoistoku, dijeleći pomorsku granicu sa Italijom. U centralnoj i istočnoj unutrašnjosti zemlje geografija je planinska, na sjeverozapadu umjereno brdovita, a sjeveroistočna pretežno ravna. U unutrašnjosti, Bosna ima umjereno kontinentalnu klimu, s vrućim ljetima i hladnim i snježnim zimama. Južni vrh, Hercegovina, ima mediteransku klimu i ravničarsku topografiju.

Zemlja je jedna od najčešće posjećenih zemalja u regionu, za koju se predviđa da će imati treću najvišu stopu rasta turizma u svijetu do 2020. Bosna i Hercegovina je regionalno i međunarodno poznata po svom prirodnom okruženju i kulturnom naslijeđu naslijeđenom od šest povijesnih civilizacija, svojoj kuhinji, zimskim sportovima, eklektičnoj i jedinstvenoj muzici, arhitekturi i festivalima, od kojih su neki najveći i najistaknutiji od svojih vrsta u jugoistočnoj Evropi. BiH je dom trima glavnim etničkim grupama ili zvanično konstitutivnim narodima, kako je navedeno u ustavu. Bošnjaci su najveća grupa od njih, dok su Srbi drugi i Hrvati treći. Manjine uključuju Jevreje, Rome, Poljake, Ukrajince i Turke. Bosna i Hercegovina ima dvodomno zakonodavstvo i tročlano Predsjedništvo sastavljeno od člana svake velike etničke grupe. Međutim, moć centralne vlade je veoma ograničena, jer je zemlja u velikoj mjeri decentralizirana i sastoji se od dva autonomna entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, s trećom jedinicom, Distriktom Brčko, kojim se upravlja pod lokalnom upravom. Federacija Bosne i Hercegovine se sastoji od 10 kantona.

Bosna i Hercegovina zauzima visoko mjesto u pogledu ljudskog razvoja i ima ekonomiju u kojoj dominiraju sektor industrije i poljoprivrede, a slijede je sektor turizma i usluga. Zemlja ima socijalni i univerzalni sistem zdravstvene zaštite, a osnovno i srednje obrazovanje je besplatno. Član je UN-a, OSCE-a, Vijeća Evrope, Partnerstva za mir, CEFTA-e i član-osnivač Unije za Mediteran nakon osnivanja u julu 2008. Zemlja je potencijalni kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i kandidat je za članstvo u NATO-u od aprila 2010. godine.